Thursday, 9 March 2017

"Ish awak ni... Saya kan bini dia, ada pulak nak bayar sewa"



Perkongsian oleh Izzah Rohaizad:

"Yaallah...paling sedih....korang baca situasi ni...& nilai.."
_______________________________

Pagi semalam aku dapat call dari brader kedai hipster dekat dengan USJ...

Brader ni lebih kurang awal 40-an nak jual rumah sebab nak kawin. Borak punya borak...sampai dah selesa panggil aku ngko..

Bosan hidup sorang katanya... Aku pun tanpa bagi idea lain ...aku accept la nak jual rumah brader ni. Dah reno katanya... Nak jual RM800++k ikut harga pasaran.

Aku: Woww banyak tu...meriah kawen ko nanti..

" Biase la zaman skrg ni mana je murah. Semua mahal-mahal . Bini nak macam-macam kene bagi. Bini mintak honeymoon babymoon kejadah moon kene layan bro... Wa sayang bini..."

Aku: Untung sape kawen ngan ko ni....eh rumah dah jual nanti nak dok mana?

"Aku ada rumah lain. Kecik skit la. kondominium je..boleh la manja-manja lebih skit nanti....nak terkam senang... hahhahaha"

Aku: malas layan gatal ko ni. Bila bleh aku datang umah ko amik gambar? Nak snap lawa-lawa senang jual.

"Eh...aku bagi jela gambar dulu-dulu bleh tak? Sekarang tenant duduk. Tenant aku tu susah la nak bagi orang masuk rumah.

Tapi kalau ko nak juga masuk..ko cakap ko ni contractor nak ukur dan amik gambar untuk renovate rumah... Nak kasi tenant aku tu senyum lebar skit"

Aku: Eh takpe ke...aduhhh tak reti la aku nak tipu-tipu ni..atau ko terus terang jela ko nak jual rumah. Kan senang.

" Malas laa..nanti dia lari keluar plak. Tak nak bayar sewa susah aku nanti. Anak dia dah la bersepah berderet-deret.. bising suka buat kotor. Kang dapat tau kang jahanam rumah aku tu. Payah nanti. Ko berlakon jela.diam diam suda. Nanti pandai la aku kelentong dia"

Aku: Ok nanti aku datang jela. Tapi aku tak nak cakap pape. Diam je nanti. Mintak tenant ko kemas kan rumah skit la ya. Aku nak ambil gambar kene teratur skit.

" Ok nanti aku suruh tenant aku tu kemas pape yang patut"

HARI KEJADIAN....

Selepas beri salam... Aku pun siap-siap ready amik camera. Nampak sorang perempuan tengah kendong anak kecik dua orang. Serabai tak terurus aku tengok akak ni. Dalam hati dah rasa mesti kacau bilau rumah...

Tapi aku masih senyum dan beritahu yg aku nak ambil gambar rumah. Iqbal suruh.

Dia pun senyum... Tak marah... Baik peramah je.. Tak macam si iqbal ni cakap.... Dari susuk tubuh dan air muka akak ni memang nampak akak ni penat menguruskan anak-anak.

Pucat lesi, tudung senget. Pakaian pun agaknya tak bertukar lama.. Anak-anak pun pakai baju lusuh...anak-anak masih kecil anggaran dlm 1-6 tahun.

Aku: akak... Saya minta maaf ya ganggu akak dengan anak-anak.. Berapa orang anak ni kak. Kecik lagi ni. Comel sangat. (Sambil acah acah angkat anak dia) Tapi anak-anak dia semua nak dukung. Manja....

Seronok pulak melayan.

Akak: anak akak ni ramai Maaf ya.... Dorang memang manja sikit. Lama tak jumpa ayah dia. Ayah dia kerja. Semua ada 7 orang. Paling tua masih sekolah menengah tingkatan 3. Awak masuk la akak buat air ya.

Aku: Ok akak. Takyah susah susah..sekejap je ni kak... Saya ada hal lain lepas ni. (punya la nak blah cepat-cepat takut akak tu soal banyak... Tambahan plak anak-anak dia ni semua nk panjat-panjat aku... Dah jadi gajah plak)

Akak: Awak ambil la gambar dapur ni banyak banyak ya. Kalau boleh akak nak kitchen cabinet yang elok sikit. Maklum la anak ramai ni susah skit nak masak tempat sempit-sempit:

Aku: (huhhh! Boleh tahan taste akak ni... Die tak tau ke owner die ni tipu je)

Alahai rase bersalah plak...

Aku diam je..angguk je.

Akak: Awak ade jumpa Iqbal ke baru-baru ni? Akak lama dah tak jumpa dia. Dia oustation dekat sebulan kan. Ni pun dia call.. cakap awak nak renovate rumah.. Syukur allhamdulilah.

Aku: Ooo saya baru je jumpa dia. Dia sibuk kot. Akak cari dia sebab nak bayar sewa ke?

Akak: ishhh awak ni.. Saya kan bini dia..ape plak kesitu awak pikir...hehhee ade pulak saya nak bayar sewa..lawak la...hihihi (sambil kacau air)

Aku: Yallah....menitik air mata aku tiba-tiba.

Aku terus mintak diri & pecut sambil nangis. Keluar air mata jantan aku ni.. Bersalah nya rasa.. Ya Allah tak sanggup aku nak tengok muka akak tu dengan anak-anak kecik dia tadi. Ayah dia nak jual rumah & kawen lagi? Sanggup nyaa buat anak bini macam tu. Siap kutuk lagi anak ramai. Tu anak dia kan... Tak guna punya jantan.

Aku tak nak sambung.... Aku tak nak jumpa jantan bodoh tu. Biar kan aku tenang seminggu. Aku rasa aku perlu jumpa akak tu lepas ni & minta maaf.

Jahat nya hati aku tempoh hari.. Maaf kan aku akak...

Anda nilai...

Nasihat pada wife semua...kita semua kena ada asset sndri..Tak kisah la rumah sekangkang kera pun tak pe..jadi ape-ape nanti takde la sesusah begini..
___________________________________
#cerita agent baru saya.
#hidupRen
#pengalaman


loading...
Previous Post
Next Post